Проблеми с профилирането на PHP приложения

Днес трябваше да оптимизирам един мой проект на Zend Framework. На домашния си компютър не бях работил с профайлъра на Zend Studio, така че се заех да го конфигурирам.

Мина известно време в неуспешни тестове, като ми се връщаше една и съща грешка – „A timeout occurred when the debug server attempted to connect to the following client hosts/IPs: -127.0.0.1

Взех да се ровя в интернет, но в крайна сметка реших да подходя по-класически и да оставя Zend Studio – активирах си xdebug и му включих профилинга. Но когато отворих генерирания профил с KCacheGrind бях изненадан, че execution flow-а на приложението ми мистериозно прекъсва до една доста начална позиция.

Изниза се около час претърсване в гугъл за този проблем, но след очаквания неуспех се заех да прегледам отблизо PHP конфигурацията си.

 

В крайна сметка се оказа, че преди време съм си инсталирал XCache (доста добро opcode cache разширение за PHP), което влиза в конфликт с дебъгерите (което е доста логично). Общо взето който и да е opcode cacher би попречил на дебъгването. Веднага следкато изключих XCache всичко беше наред.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*